Sokat kísérleteztem, míg rá nem találtam (meg nem alkottam) az elronthatatlan, gyorsan elkészíthető, nagyon finom pogácsa receptjét.
Ezt :)
HOZZÁVALÓK
(2 sütőlap mennyiségű pogácsához)
- 500 g liszt (fele rétes – fele sima)
- 2 tk só (a sajt sósságát érdemes figyelni!)
- 250 g vaj / margarin
- 200 g reszelt sajt
- 50 g friss élesztő
- 4-5 ek tejföl
És még a tetejére 1 felvert tojás pici pirospaprikával és szezámmag, vagy reszelt sajt.
ELKÉSZÍTÉS
A sós liszttel elmorzsolom a zsiradékot, majd hozzáadom a sajtot, élesztőt, végül a tejföllel puha tésztává dagasztom.
Nem kell keleszteni, ha összeállt a tészta rögtön lehet nyújtani (kb. 1cm vastagra), szaggatni.
A pogácsák tetejét lekenem a paprikás tojással, megszórom szezámmaggal.
180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 20(-25) percig sütöm.
TIPP
- A tészta készítésénél nagyon fontos figyelembe venni a sajt sósságát és aszerint hozzátenni még sót!
(Tapasztalatból tudom...volt, hogy a fenti arányokkal pokoli sós lett a végeredmény.) - Sajt helyett, vagy felesben túróval, juhtúróval is megsütöttem már; mindenhogy Isteni :)
- Többször csináltam úgy is, hogy este gyúrtam össze a tésztát, hűtőbe tettem és másnap (hogy friss legyen a vendégségnek) szaggattam, sütöttem; ugyan olyan finom lett.
- Nyújtás után szeretem legalább egyszer "hajtani" a tésztát...Ennek módját ITT találod.
- A két tepsit - időt, energiát spórolva - egyszerre szoktam kisütni légkeverős programon.
- Ha netán mégsem fogyna el; zacsiba/dobozba csomagolva még pár nap múlva is finom.