Linzert azért szeretek készíteni, mert
- a vendégeskedés előtt már jópár nappal (amikor még ráérek...:) meg lehet sütni
- sőt, sokáig eláll (ha nem fogyna el :)
- hozzávalók mindig vannak itthon; nem kell miatta külön boltba rohangálni
- a Lányok (gyerkőcök) lelkesen besegítenek
- dobozban könnyen szállítható
- aránylag rövid idő alatt egy nagyobb mennyiség is elkészíthető
- (papír-, vagy műanyag dobozba sorakoztatva lefagyasztható és ha kell szépen, könnyen fel is enged...
...szóval totáltuti!
Hozzávalók:
- 600 g liszt
- 200 g porcukor
- pici só
- kb.1 tk vanília őrlemény (elhagyható)
- 400 g vaj / margarin
- pici citromlé
- 2 tojás sárgája
és még némi (házi)baracklekvár
Elkészítés:
A lisztet kimérem, beleszórom a cukrot, sót, vaníliát és elmorzsolom benne a vajat. Hozzáadom a citromlét és a tojások sárgáját, majd vizes kézzel (hosszas küzdéssel, mert nehezen akar összeállni) alaposan, puha tésztává gyúrom.
1 órára hűtőbe teszem.
Lisztezett felületen 2-3 mm vastagra kinyújtom a tésztát és kis kekszeket szaggatok belőle, amiket sütőlapra sorakoztatok. Minden másodiknak kilyukasztom a közepét egy kisebb szaggatóval.
Fontos figyelni, hogy mindegyik lyukasztott formának legyen egy teli párja (alja - teteje)!
170 fokos (előmelegített) sütőben kb. 12-15 perc alatt, éppen pici színesedésig sütöm.
Ha kivettem a sütőből, pár percig hagyom a sütőlapon hűlni, hogy ne sérüljön, ha tálcára teszem.
Végül baracklekvárral összeragasztom a két felet.
Dobozba helyezés előtt 1-2 órát tálcán hagyom száradni a lekvárt, hogy a linzerek ne ragadjanak össze.
Megjegyzés:
Ekkora adagból kb. 60-70db linzer készül (a szaggató forma méretétől függően).
Tipp:
Különböző eseményekre más-más formákkal szaggatom ki; Karácsonykor csillaggal, szívecskével; Húsvétkor virággal; Hét/évköznap 4,5 cmes pogácsaszaggatóval.